Detail

TitelStichting Jeroen Bosch Expositie te ’s-Hertogenbosch, 1965-1977
Periode1965-1977
Omvang en Medium1,75 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangStichting Jeroen Bosch Expositie te ’s-Hertogenbosch, 1965
InventarisDownload Stichting Jeroen Bosch Expositie te ’s-Hertogenbosch, 1965
 

  •  inleiding
    • De stichting Jeroen Bosch Expositie (JBE) werd opgericht op 23 december 1965 met als doel: ‘het organiseren en houden van een tentoonstelling van werken van Jeroen Bosch en van werken uit diens invloedssfeer, zulks te ’s-Hertogenbosch, of op andere plaatsen, door het bestuur te bepalen, alles in de meest ruime zin.’[1] Het bestuur van de stichting JBE telde minimaal vijf en maximaal elf personen. De bestuursleden kozen uit hun midden telkens voor een periode van een jaar een dagelijks bestuur, bestaande uit een voorzitter, vice-voorzitter, secretaris en penningmeester. Bestuursleden werden voor een periode van vier jaar benoemd.[2] Naast het stichtingsbestuur en dagelijks bestuur telde de stichting nog diverse commissies, zoals een aanbevelingscomitee, een museale werkcommissie en een publiciteitscommissie.[3] De stichting Jeroen Bosch Expositie werd in 1977 opgeheven Volgens de stichtingsakte moest speciaal daartoe een vergadering belegd worden. De vergadering diende minstens twee weken van te voren bekend zijn. Tijdens deze vergadering kon met ten minste tweederde van de stemmen besloten worden tot opheffing van de stichting, indien viervijfde van de bestuursleden aanwezig was. Van de opheffingsvergadering die plaatsvond op 8 maart 1977 zijn helaas geen notulen overgeleverd.[4] De Jeroen Boschtentoonstelling werd gehouden van 17 september tot 15 november. Vanwege het grote succes werd de tentoonstelling verlengd met 11 dagen tot 26 november. De tentoonstelling werd gehouden in het Noordbrabants museum dat toen gevestigd was in de oude Sint Jacobskerk aan de Bethaniëstraat. De tentoonstelling werd op 16 september 1967 geopend door Marga Klompé, toen minister van cultuur, recreatie en maatschappelijk werk, in aanwezigheid van prinses Beatrix en prins Claus.[5] Naar aanleiding van de tentoonstelling is er met succes een tweedelige catalogus uitgegeven. Het eerste deel is de tentoonstellingscatalogus. Deze was verkrijgbaar in zowel het Engels als Nederlands. Het tweede deel is een bundel wetenschappelijke bijdragen over het leven en werk van Jeroen Bosch. Dit deel is alleen in het Nederlands uitgegeven. Van beide delen is een exemplaar opgenomen in zowel het archief als de bibliotheek van het stadsarchief. Het archief van de Stichting Jeroen Bosch Expostie is in 1977 overgedragen aan het stadsarchief ‘s-Hertogenbosch. Het archief beslaat 1,75 meter en is volledig openbaar. 

      Literatuur 

      • K.G. Boon (e.a.) Jheronimus Bosch. Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch 17 september tot en met 15 november 1967 (’s-Hertogenbosch 1967). KC 0200.
      • Oudheusden, J. van , ‘De verloren zoon ofwel de waardering voor Jeroen Bosch en zijn werk in ’s-Hertogenbosch’ in: J. van Oudheusden, A. Vos (red.) Wereld van Bosch (’s-Hertogenbosch 2001)136-161. Stz 141.
      • J.K. Steppe (e.a.) Jheronimus Bosch. Bijdragen bij gelegenheid van de herdenkingstentoonstelling te ’s-Hertogenbosch 1967 (’s-Hertogenbosch 1967).
      • C. Vos, A. van Oirschot, Dag Jeroen. Indrukken en uitspraken van mensen bij Jeroen Bosch. Mostert na de maaltijd (Helmond 1967) H 253. 
      • Knipselverzameling, Jeroen Bosch III (tentoonstelling 1967). Doos 164.

      Voetnoten

      1. GAHT, Archief Jeroen Boschstichting, inv.nr. 1.
      2. GAHt, Archief Jeroen Boschstichtin, inv.nr. 1.
      3. GAHt, Archief Jeroen Boschstichting, inv.nr. 17.
      4. GAHt, Archief Jeroen Boschstichting, inv.nr.1.
      5. GAHt, Archief Jeroen Boschstichting, inv.nr. 2, 12.
  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0179 Stichting Jeroen Bosch Expositie te ’s-Hertogenbosch, 1965-1977, inv.nr. ...
  • Hele toegang