Detail

TitelNederlandse Vereniging voor Katholieke Kinderuitzending afdeling ’s-Hertogenbosch
Periode1950-1967
Omvang en Medium2 dozen
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangNederlandse Vereniging voor Katholieke Kinderuitzending afdeling ’s-Hertogenbosch, 1950-1967
InventarisDownload Nederlandse Vereniging voor Katholieke Kinderuitzending afdeling ’s-Hertogenbosch, 1950-1967
 

  •  Inleiding
    • De Nederlandse Vereniging voor Katholieke Kinderuitzending is opgericht op 1 januari 1960. Het was een fusie van de hoofdafdeling ‘Kinderuitzending’ van het Nederlandse R.K. Huisvestingscomité en de Katholieke Vereniging voor Kinderuitzending in de bisdommen Haarlem en Rotterdam. Het Huisvestingscomité deed afstand van haar uitzendingstaak en droeg deze over aan de nieuwe organisatie. De administratie van de Nederlandse Vereniging voor Katholieke Kinderuitzending bleef wel gevestigd op het Centraal Bureau van het Huisvestingscomité, vanaf 1 januari 1961 de Stichting “Mensen in Nood” geheten, in ’s-Hertogenbosch. Het Centraal Bureau was gevestigd op de Hekellaan 6 in Den Bosch. Op 1 januari 1999 kwam het tot een fusie van Mensen in Nood met Memisa en de Vastenactie onder de naam Cordaid. De archieven van deze organisaties berusten in het KDC in Nijmegen.

      De Nederlandse Vereniging voor Katholieke Kinderuitzending was in 1961 verdeeld in 14 kringen met in Noord-Brabant de kring Breda, de kring Eindhoven en de kring Tilburg die met zijn drieën de provinciale commissie Noord-Brabant en Zeeland vormden. De afdeling ’s-Hertogenbosch was onderdeel van de kring Tilburg. In 1961 kregen de afdelingen een oproep om, indien de afdeling rechtspersoonlijkheid bezat, de statuten aan te passen aan de nieuwe Vereniging, en anders rechtspersoonlijkheid te verkrijgen door het oprichten van een stichting. De afdelingen konden ook de andere taken van het voormalige Huisvestingscomité blijven vervullen. Mensen in Nood had vanaf 1961 een hoofdafdeling Hulp in bijzondere noden met als taken Oostpriesterhulp, opname buitenlandse kinderen en hulpverlening bij rampen en een hoofdafdeling Vluchtelingenzorg. De hoofdafdeling Bijzondere Noden had kantoor op Hekellaan 6, de hoofdafdeling Vluchtelingenzorg op Jacob Catsstraat 19 in Den Bosch waar ook het magazijn van Oosterpriesterhulp gevestigd was. 

      Afdeling ’s-Hertogenbosch

      In 1966 werd de “Stichting ’s-Hertogenbosch voor Katholieke Kinderuitzending en Mensen in Nood” officieel opgericht. Dit was dus een afdeling van de Vereniging Kinderuitzending en van de Stichting Mensen in Nood met dezelfde taken als het voormalige Huisvestingscomité. Vanaf 1960 was in de correspondentie al wel de naam van Nederlandse Vereniging voor Katholieke Kinderuitzending in gebruik. Het is onbekend wanneer deze afdeling van het Huisvestingscomité is opgericht. In 1924 verscheen een gedenkboek naar aanleiding het tienjarig bestaan van het landelijke Nederlands R.K. Huisvestingscomité te ’s-Hertogenbosch. Ook over het einde van de afdeling is niets bekend. In 1972 staat in de gemeentegids voor het eerst de naam Centraal genootschap voor Kinderuitzending in plaats van de Nederlandse Vereniging voor Katholieke Kinderuitzending.

      Archief

      Het archief dat door oud-bestuurslid mevr. Bloemarts in 1994 is geschonken had geen structuur. De correspondentie, hoofdzakelijk ingekomen stukken, waren per jaar geordend. Door het ontbreken van notulen en financiële stukken is het archief zeer onvolledig. Het beperkt zich hoofdzakelijk tot stukken betreffende de kinderuitzending in de jaren 1961 en 1962. 

      Het archief is ingedeeld volgens de onderdelen organisatie, middelen, taakuitvoering en documentatie. Stukken waarvan de relatie met het archief ontbrak zijn vernietigd of in de bibliotheek ondergebracht. Enkele stukken betreffende de burgerbescherming zijn in het archief van de afdeling ’s-Hertogenbosch ondergebracht.

      Stukken met namen van kinderen zijn beperkt openbaar. U kunt hier nadere inlichtingen over krijgen bij de dienstdoende studiezaalmedewerker.

      Literatuur

      • Gedenkboek van het Nederl. R.K. Huisvestings-Comité te ’s-Hertogenbosch 1914-1924 (1924)  plaatskenmerk (H 220)
      • Ned. R.K. Huisvestingscomité Historisch overzicht 1914-1964 Mensen in Nood, Katholieke Nationale Stichting voor Bijzondere Noden en Vluchtelingenzorg (1964)

         
  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0448 Nederlandse Vereniging voor Katholieke Kinderuitzending afdeling ’s-Hertogenbosch, 1950-1967, inv.nr. ...
  • Hele toegang