Detail

TitelBeter Bestuur te 's-Hertogenbosch
Periode1964-1972(1998)
Omvang en Medium1,25 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangBeter Bestuur te 's-Hertogenbosch, 1964-1972 (1998)
InventarisDownload Beter Bestuur te 's-Hertogenbosch, 1964-1972 (1998)
 

  •  Inleiding
    • Beter Bestuur was een lokale politieke partij, opgericht in 1966 en opgeheven in 1971. De partij was vertegenwoordigd in de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch; oprichters waren mr. Hein Bergé en Jan van der Eerden, architect. De partij kwam voort uit het “Comité Binnenstad”. Dit comité kwam op voor het behoud van de sfeer en het karakter van ’s-Hertogenbosch. Om het streven van dit Comité doeltreffende ten uitvoer te brengen is in 1966 Beter Bestuur opgericht om als lokale politieke partij deel te kunnen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar. Aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 werd meegedaan onder de naam “Den Bosch 2000”. Den Bosch 2000 is ontstaan uit Beter Bestuur en de Jongerengroep Den Bosch.

      Bij het maken van deze plaatsingslijst is niets aan de volgorde van het materiaal zoals dat is aangetroffen veranderd. Er is niet echt sprake van een ordening. Het merendeel van het materiaal zat in ‘pakken’ bij elkaar. In een dergelijk pak zitten documenten die op verschillende onderwerpen betrekking hebben bij elkaar. Bijvoorbeeld eerst stukken die te maken hebben met het Structuurplan 1964 gevolgd door stukken die betrekking hebben op de parkeerproblematiek en tot slot zaken die te maken hebben met het slopen van historische panden. Dit waren de belangrijkste actiepunten voor Beter Bestuur. In dergelijke pakken zit zowel correspondentie (al dan niet met de gemeente), notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en/of gemeentelijke commissies, knipsels uit kranten betreffende het onderwerp enz. enz.

      De inventarisnummers 14-18 zijn in 1999 voorlopig geordend en beschreven door dr. T. Kappelhof. In het archief bevond zich een groot aantal gedrukte verslagen van gemeenteraadsvergaderingen. Voor zover ze zich bevonden in de bovengenoemde pakken zijn ze niet verwijderd omdat ze relevant zijn voor een begrip van het materiaal en omdat er vaak persoonlijke aantekeningen op zijn aangebracht. Er zat echter ook nog een serie losse gedrukte verslagen van vergaderingen van de gemeenteraad in het archief, zonder persoonlijke aantekeningen. Deze zijn verwijderd omdat ze al bij het Stadsarchief aanwezig zijn.

      Het archief is in 1999 geschonken aan het Stadsarchief. Het archief bestrijkt de periode circa 1964- circa 1971 (1998). De omvang is 1 meter.

  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0588 Beter Bestuur te ’s-Hertogenbosch, 1964-1972(1998), inv.nr. ...
  • Hele toegang