Detail

TitelCV tot Exploitatie van Botermijnen voor Coöperatieve Roomboterfabrieken te ’s-Hertogenbosch
Periode1900-1971
Omvang en Medium1 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangCV tot Exploitatie van Botermijnen voor Coöperatieve Roomboterfabrieken te ’s-Hertogenbosch, 1900-1971
InventarisDownload CV tot Exploitatie van Botermijnen voor Coöperatieve Roomboterfabrieken te ’s-Hertogenbosch, 1900-1971
 

  •  Inleiding
    • Archief van de NV Maatschappij tot Exploitatie van Botermijnen voor Coöperatieven Roomboterfabrieken te ’s-Hertogenbosch, Commanditaire Vennootschap tot Exploitatie van Botermijnen voor Coöperatieven Roomboterfabrieken te ’s-Hertogenbosch, NV Botermijn

      Op 23 mei 1900 werd bij notaris A.L.A. van Meerwijk te ’s-Hertogenbosch opgericht de Maatschappij tot Exploitatie van Botermijnen voor Coöperatieve Roomboterfabrieken te ’s-Hertogenbosch. De statuten van de Maatschappij zijn goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 10 mei 1900, staatsblad nummer 46. Het doel van de maatschappij is het exploiteren van botermijnen en aan de mijnen slechts te verkopen zuivere, ongemengde roomboter, bereid en ingezonden door coöperatieve verenigingen in Nederland. De vennootschap wordt bestuurd door één directeur onder toezicht van een Raad van Commissarissen van minstens drie en maximaal vijf leden.

      Op 12 oktober 1917 werd opgericht de Vereeniging Boterverkoop-Combinatie ’s-Hertogenbosch. Volgens de statuten en het huishoudelijk reglement van de Vereniging is het doel de gezamenlijke verkoop van de door de leden geproduceerde boter zonder dat de vereniging winst mag maken. Het bestuur van de vereniging bestaat uit vijf leden: een voorzitter, een secretaris-penningmeester en drie leden. Ze worden door de algemene vergadering gekozen en verdelen onderling de taken. De relatie met het archief van de Botermijn is niet geheel duidelijk geworden. Misschien dat de statuten en het huishoudelijk reglement er slechts ter documentatie in zijn opgenomen.

      Op 23 juli 1942 werd bij het kantoor van Notaris van Hellenberg Hubar te ’s-Hertogenbosch de oprichtingsakte opgemaakt van de in ’s-Hertogenbosch gevestigde Commanditaire Vennootschap tot Exploitatie van Botermijnen voor Coöperatieven Roomboterfabrieken. Deze CV is de opvolger van de NV Maatschappij tot Exploitatie van Botermijnen voor Coöperatieven Roomboterfabrieken te ’s-Hertogenbosch. Ten tijde van de oprichting van de CV was de NV in liquidatie. Dit besluit tot liquidatie was genomen op de algemene vergadering van aandeelhouders van de NV op 9 oktober 1941 om te voorkomen dat er winstbelasting ofwel vennootschapsbelasting betaald zou moeten worden. Het doel van de in 1942 opgericht CV is als eerste het exploiteren van botermijnen en aan de mijnen alleen zuivere ongemengde roomboter te verkopen, bereid en ingezonden door de Coöperatieve Verenigingen zoals die in Nederland zijn gevestigd. Een tweede doel van de CV is de zuivelhandel in het algemeen.

      In de jaren zestig van de twintigste eeuw is er sprake van een CV Botermijn. In 1964 is er een poging gedaan om de CV om te zetten in een NV. Onduidelijk is of dit ook doorgezet is. In het archief zijn conceptakten van oprichting van een dergelijke NV bewaard gebleven. Omdat er een accountantscontrolerapport is van jaarrekening uit 1970 van de CV mag aangenomen worden dat de voorgenomen omzetting niet is doorgegaan.

      Het archief is rond 2000 aan het Stadsarchief geschonken/in bruikleen gegeven. Er zijn geen beperkingen met betrekking tot de openbaarheid.

      De omvang van het archief is 0,8 meter en bestrijkt de periode 1900 - 1971. 

  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0656 CV tot Exploitatie van Botermijnen voor Coöperatieve Roomboterfabrieken te ’s-Hertogenbosch, 1900-1971, inv.nr. ...
  • Hele toegang