Detail

TitelVereniging Kring voor geschiedenis en heemkunde De Boschboom te ’s-Hertogenbosch
Periode(1967)1968-1994
Omvang en Medium4 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangVereniging Kring voor geschiedenis en heemkunde De Boschboom te ’s-Hertogenbosch, (1967)1968-1994.
InventarisDownload Vereniging Kring voor geschiedenis en heemkunde De Boschboom te ’s-Hertogenbosch, (1967)1968-1994.
 

  •  Inleiding
    • In 3 september 1968 werd de Boschboom opgericht. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

      De vereniging heeft, volgens de statuten uit het oprichtingsjaar, “tot doel het vermeerderen van de kennis omtrent het Bossche heem; het inventariseren en vastleggen van heemkundige gegevens de stad ’s-Hertogenbosch en hare omgeving betreffende welke gegevens uit het zichtveld gaan verdwijnen. Het opwekken van belangstelling in het bijzonder voor het historisch gegroeide en nog waarneembare in het Bossche heem. Het versterken van het gevoel van verbondenheid als stedelingen en bij inwoners der stad alsmede het aankweken van belangstelling bij de jeugd der stad en de zich aldaar vestigenden voor hun stedelijke levensmilieu.”

      Het bestuur bestaat, volgens dezelfde statuten uit het oprichtingsjaar, uit een voorzitter, secretaris en penningmeester en vier andere leden. Deze worden gekozen door de Algemene Vergadering uit de werkende leden. Ieder lid wordt voor vijf jaar gekozen en treedt af volgens een rooster. Het deel uitmaken van het bestuur is onverenigbaar met de hoedanigheid van hoofd van een dienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch, lid van de Raad of wethouder van de gemeente.

      De leden moeten verder woonachtig zijn in de provincie Noord-Brabant binnen een kring van 15 kilometer met als middelpunt de aloude plaats van het stadhuis van de stad ’s-Hertogenbosch.

      Er is een raad van advies bij wie het bestuur te rade gaat in het belang van de vereniging in die gevallen waarin het bestuur het raadzaam acht.

      Het bestuur stelt verder groepen in, van tijdelijke of blijvende aard, waarin de leden als beoefenaren of als belangstellenden bepaalde onderdelen van de doelstellingen van de vereniging bespreken, bestuderen en onderzoeken. Het bestuur van de vereniging stelt groepsreglementen vast.

      Het archief is rond 2000 aan het Stadsarchief geschonken/in bruikleen gegeven. Er zijn geen beperkingen met betrekking tot de openbaarheid.

      De omvang van het archief is 4 meter en het bestrijkt de periode 1967 - 1994. Uit het aangeleverde archief zijn in overleg financiële stukken (bank- en giroafschriften), concepten, drukproeven enzovoort van de Boschboombladeren vernietigd. De volledige serie Boschboombladeren bevindt zich in de bibliotheek van het Stadsarchief.

      De oorspronkelijke ordening (bestuur, publicaties, ledenadministratie, penningmeester en correspondentie) is ongewijzigd.

  •  Citeerinstructie:NL-HtSA Archiefnummer 0676 Vereniging Kring voor geschiedenis en heemkunde De Boschboom te ’s-Hertogenbosch, (1967)1968-1994, inv.nr. ...
  • Hele toegang