Detail

Archiefnummer0725
TitelStichting Gemeenschapshuis ’s-Hertogenbosch-oost en bv, vanaf 2004 Stichting De Patio
Periode1961-2009
Omvang en medium0,75 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangStichting Gemeenschapshuis ’s-Hertogenbosch-oost en bv, vanaf 2004 Stichting De Patio, 1961-2009
InventarisDownload Stichting Gemeenschapshuis ’s-Hertogenbosch-oost en bv, vanaf 2004 Stichting De Patio, 1961-2009
 

  •  Inleiding
    • Voortkomend uit een initiatief van in de wijk Oost functionerende verenigingen (onder andere de parochiële Jeugdcentrale) en enkele particulieren (in het bijzonder dhr. C. van der Aar uit Hintham en P. Jansen uit ’s-Hertogenbosch) wordt in 1967 een constitutionele vergadering gehouden om te komen tot de oprichting van een gemeenschapshuis in ’s-Hertogenbosch-oost.

      Met inbreng van middelen van de Jeugdcentrale, buurtacties en subsidies wordt het financiële draagvlag verkregen voor de bouw van een gemeenschapshuis aan de Pater van den Elsenstraat, genaamd “De Patio”. De naam is bedacht door de wijk en refereert aan de vorm van het gebouw, dat een binnenplaats (patio) omsluit.

      In 1969 wordt het gemeenschapshuis geopend. De exploitatie was in handen van de stichting “Gemeenschapshuis ’s-Hertogenbosch-oost”. De exploitatie werd uitgevoerd door twee vaste beheerders en een parttime-hulp. Er was een stichtingsbestuur dat maandelijks, en daaruit een dagelijks bestuur, dat frequenter bijeenkwam en de lopende exploitatie begeleidde. De vaste klanten, veelal verenigingen, kwamen enkele malen per jaar bijeen in de gebruikersraad.

      In de loop van de tijd werd het moeilijker de doelstellingen te realiseren. De maatschappij en de buurt verandert. Typische op de buurt gerichte activiteiten liepen terug, doelgroep werden ouderen en niet-wijkgebonden verenigingen. Om de exploitatie sluitend te maken moest commerciële verhuur (bruiloften, recepties, feesten etc) plaatsvinden. Het gebouw voldeed niet meer aan veranderende behoeften en de commerciële exploitatie stond door milieu- en gebruikswetgeving onder druk. Mede daarom werd de exploitatie in handen gegeven van een BV “de Patio”, waarvan het stichtingsbestuur de raad van commissarissen vormde.

      Het bestuur heeft ultieme pogingen gedaan het tij te keren. Na onderzoek, inventarisatie en gesprekken met Bossche sociaal-culturele en educatieve instellingen leek er een nieuwe exploitabele formule mogelijk. Tegelijkertijd werden plannen ontwikkeld voor een nieuw gebouw, in eerste instantie op zichtzelf staand, in tweede instantie samen met ontwikkelaars en eigenaar van het winkelcentrum voor een totale gebiedsvernieuwing. Toen bleek dat het gebiedsplan niet door alle partijen gedragen werd en ook de eerdere verwachtingen voor een nieuw maatschappelijk emplooi door terugtrekking van partijen niet door zou gaan, heeft het bestuur besloten de exploitatie van het gemeenschapshuis te staken.

      Nadat de vaste gebruikers nieuwe locaties hadden gevonden en een afvloeiingsregeling voor het personeel was gemaakt is het gemeenschapshuis gesloten en begin 2004 verkocht aan een woningbouwcorporatie.

      Het bestuur heeft gemeend dat de opbrengst van de eigendommen weer ten goede moesten komen aan de maatschappij. De stichtingsnaam en doelstelling werd daarop in 2004 aangepast. De aangepast stichting “De Patio” heeft in de jaren daarna vele stedelijke, regionale en enkele nationale en internationale maatschappelijke projecten gesubsidieerd. Toen de middelen in 2009 uitgeput waren, is de stichting geliquideerd.

      De overdracht van het archief vindt in 2009 plaats vanwege de liquidatie van de stichting “De Patio”, statutair gevestigd te ’s-Hertogenbosch en daar, onder meerdere namen, actief geweest van 1967 tot en met 2009.

      Het archief bestrijkt de periode 1961-2009.

  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0725 Stichting Gemeenschapshuis ’s-Hertogenbosch-oost en bv, vanaf 2004 Stichting De Patio, 1961-2009, inv.nr. ...
  • Hele toegang