Detail

TitelHogeschool I te 's-Hertogenbosch en voorgangers Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht (KTA), MTS, HTS, HEAO
Periode(1829)1918-1987(1991)
Omvang en Medium10 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangHogeschool I te 's-Hertogenbosch en voorgangers Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht (KTA), MTS, HTS, HEAO (1829)1918-1987(1991)
Auteur: Th.Th.P.J. van Herwijnen m.m.v. R. Wolf
InventarisDownload Hogeschool I te 's-Hertogenbosch en voorgangers Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht (KTA), MTS, HTS, HEAO (1829)1918-1987(1991)
 

  •  Inleiding
    • Voorwoord

      De Hogeschool 's-Hertogenbosch ontstond in 1987 en was een fusie van vier Bossche HBO-instellingen, te weten Kunstacademie, HTS, Sociale Academie en HEAO. In 1987 waren de vier fusiepartners nog in diverse gebouwen in 's-Hertogenbosch gehuisvest: De Kunstacademie aan de Pettelaarseweg, de HTS aan het Kapelaan Koopmansplein, de Sociale Academie aan de Zuid-Willemsvaart en het HEAO aan de Koningsweg (met dependances op het Emmaplein en de van der Does de Willeboissingel). Het College van Bestuur en de Centrale Administratie waren gevestigd aan de Jan Schofferlaan en verhuisden in 1992 naar de Leeghwaterlaan. De Kunstacademie is momenteel sinds enkele jaren gehuisvest in een gebouw tegenover de nieuwbouw van de Hogeschool aan de Sportlaan. Sinds januari 1995 zijn het College van Bestuur, de Centrale Administratie, het HEAO en HSAO (Hoger Sociaal Agogisch Onderwijs, de nieuwe naam voor de Sociale Academie sinds de fusie) gevestigd in de nieuwbouw aan de Sportlaan. In januari 1996 zal het Hoger Technisch Onderwijs (HTO) eveneens naar de nieuwbouw verhuizen. Daarmee zullen dus in 1996 alle vier de Hogeschoolpartners aan de Sportlaan gehuisvest zijn.

      In 1993 voerde het stadsarchief een onderzoek uit naar de toestand van de archieven van de Hogeschoolpartners en hun voorgangers. Na besprekingen met het College van Bestuur werd besloten de archieven van HTS, Sociale Academie en HEAO te inventariseren. Na inventarisatie zouden de archieven, die gevormd zijn tot aan de fusie in 1987 (de statische archieven) aan het stadsarchief in bewaring worden gegeven. Enkele archieven gevormd voor 1987 zullen echter bij de Hogeschool blijven berusten: De salarisadministratie en financiele administratie over de jaren 1985-1987, de studentenstamkaarten vanaf het ontstaan van de HTS in 1957 en de personeelsdossiers zullen een plaats krijgen in de archiefruimte van de Hogeschool aan de Sportlaan. De studentenstamkaarten van voor 1957 zullen aan het stadsarchief in bewaring worden gegeven. Verder zal het archief, gevormd door de stuurgroep Schaalvergroting, Taakverdeling en Concentratie (STC), welke stuurgroep de fusie heeft voorbereid onderdeel blijven van het archief van het College van Bestuur. Het door het HTO na 1987 gevormde semi-statische archief zal in 1996 verhuizen naar de archiefruimte van de nieuwbouw aan de Sportlaan. De inventarisatie is in de periode juli 1994 - februari 1995 uitgevoerd door Rob Wolf en Theo van Herwijnen. Eerstgenoemde heeft de voorbereidende werkzaamheden verricht1 en laatstgenoemde heeft de inventarisatie uitgevoerd2.In deze inventaris zijn de archieven van de Koninklijke School voor Techniek en Ambacht, de Middelbare Technische School, de Hogere Technische School, de school voor Hoger Economisch en Administratief Onderwijs en van de cursussen voor Voortgezet Middelbaar Technisch Onderwijs en Opleidingsbewijs voor Algemene Ontwikkeling beschreven. In een tweede inventaris zijn de archieven van de Sociale Academie en haar voorganger beschreven3.

      's-Hertogenbosch, 17 februari 1995

      Th.P.J. van Herwijnen 


       

      2          Geschiedenis van de scholen 

      Deze geschiedschrijving is gebaseerd op hetgeen in het jubileumboek "O rijkdom van het onvoltooide" , de jaarverslagen over 1921-1984 en andere archivalia is vermeld4.

      • 1812     Oprichting van de Academie Imperiale et Royale de Peinture, Sculpture et Architecture door het gemeentebestuur van 's-Hertogenbosch 
      • 1814     De school wijzigt haar naam in : Stadsinstituut voor Teeken- en Schilderkunst
      • 1828     De school heet voortaan: Koninklijke School voor de Nuttige en Beeldende Kunsten
      • 1877     De Ambachtsschool (gemeentelijke timmerschool) gaat van start, onder dezelfde direktie als de Koninklijke School
      • 1918     Stichting van de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht (KTA), een fusie van de Koninklijke School en Ambachtsschool 

                  De KTA heeft drie afdelingen: 

      1.  Academisch Kunstonderwijs (dag- en avondopleiding)
      2. Middelbaar Technisch Onderwijs (dag- en avondopleiding)
      3. Lager Technisch Onderwijs (LTO) (dag- en avondopleiding) (Ambachtsschool en Avondtekenschool LTO.

      De school is op verschillende lokaties gevestigd: Aan de Sint-Jorisstraat wordt het Academisch Kunstonderwijs, het Middelbaar Technisch Onderwijs en voor een gedeelte het Lager Technisch Onderwijs gegeven. Het LTO is ook gevestigd in panden aan de Keizerstraat, Wolvenhoek en Achter het Wild Varken. 

      • 1919  Oprichting van de Avondschool MTO
      • 1920  Voortzetting van de Avondschool in een dagschool MTO. 's-Hertogenbosch krijgt hiermee de eerste MTS in Noord-Brabant.
      • 1923  Start van de Cursus Voorbereidend Middelbaar Technisch Onderwijs (VMTO), opvolger van het Middelbaar Technisch Avondonderwijs
      • 1924 Reorganisatie van de KTA. 

      De school bestaat voortaan uit vier afdelingen:

      1. Middelbaar Nijverheidsdagonderwijs (MTS en Kunstdagschool)
      2. Middelbaar Nijverheidsavondonderwijs (Avondtekenschool en Kunstonderwijs)
      3. Lager Nijverheidsdagonderwijs (Ambachtsschool)
      4.  Lager Nijverheidsavondonderwijs (Avondvaktekenschool en cursus VMTO)
      • 1925     De afdeling Middelbaar Nijverheidsavondonderwijs wordt opgeheven en bij Lager Nijverheidsavondonderwijs ondergebracht als Voortgezet Nijverheidsavondonderwijs.

      Sindsdien heeft de KTA drie afdelingen:

      1.  Middelbaar Nijverheidsonderwijs ( met vier afdelingen: Tekenen en Kunstnijverheid, Burgerlijke Bouwkunde, Werktuigbouwkunde, Electrotechniek)
      2.  Lager Nijverheidsdagonderwijs
      3.  Lager Nijverheidsavondonderwijs (Avondvaktekenschool, Voortgezet Nijverheidsavondonderwijs, VMTO) 
      • 1925     Oprichting van het MTS-corps
      • 1927     Opening van het nieuwe gebouw van de KTA aan het Duhamelplein (sinds 1945 Kapelaan Koopmansplein). Alle afdelingen van de school zijn nu gevestigd in een gebouw.
      • 1932     School wordt gesplitst in twee afdelingen elk met eigen direkteur:
      1.  MTS, cursus Voortgezet Nijverheidsavondonderwijs (VNAO) en cursus VMTO
      2. Ambachtsschool en Avondvaktekenschool
      • 1939 Cursus VNAO komt onder direktie van de Ambachtsschool. In plaats daarvan komt aan de MTS een cursus ULNO (Uitgebreid Lager Nijverheids Onderwijs). Deze cursus heeft slechts enkele jaren bestaan.
      • 1940 Weg- en waterbouwkunde wordt de vijfde afdeling aan de MTS
      • 1949 Oprichting van de Stichting ter bevordering van Kunst, Techniek en Ambacht
      • 1951 Oprichting van SINNOM. SINNOM is een afkorting van SINe NOMine (zonder naam). SINNOM is een organisatie, die zich bezighoudt met het houden van wedstrijden op het gebied van sport, muziek en voordracht. 
      • 1952  Afdeling Tekenen en Kunstnijverheid van de MTS wordt een nieuwe onderwijsorganisatie onder de naam van Koninklijke School voor Kunst en Kunstnijverheid, verhuist naar de Pettelaarseweg, en blijft onder bestuur van de gemeente. De Stichting ter bevordering van Kunst, Techniek en Ambacht wijzigt haar naam in Stichting ter bevordering van Techniek en Ambacht. 
      • 1954 Ambachtsschool verhuist naar de Sportlaan en heet voortaan Lagere Technische School (LTS) onder bestuur van de gemeente.
      • Cursus VMTO leidt voortaan ook op voor het Bewijs van Algemene Ontwikkeling (OBAO, Opleidingsbewijs voor Algemene Ontwikkleing).
      • 1956 Op 1 september start de eerste applicatiecursus (post-HBO-cursus) Meet- en Regeltechniek aan de MTS
      • 1957 Op 1 september draagt het gemeentebestuur het bestuur van de MTS over aan de Stichting ter Bevordering van Techniek en Ambacht. MTS heet voortaan HTS.
        • VMTO-cursus wijzigt haar naam in cursussen VUTO/OBAO (Voortgezet Uitgebreid Technisch Onderwijs en Opleiding Bewijs Algemene Ontwikkeling)
        • Onder bestuur van de stichting staan behalve de HTS en de applicatiecursus ook de LTS en de Avondvaktekenschool aan de Sportlaan. De school aan de Pettelaarseweg heet voortaan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving.
      • 1961 Opening van de nieuwbouw van de HTS aan het Kapelaan Koopmansplein 
      • 1963 Start van de applicatiecursussen Bouwfysica en Koudetechniek
      • 1967 Opening van het waterloopkundig laboratorium van de HTS
      • 1974 Start van de applicatiecursus Organisatie- en Arbeidskunde (Bedrijfskunde)
      • 1975 LTS en Avondvaktekenschool fuseren met een aantal andere LBO-scholen en komen onder bestuur van de Stichting Algemeen Voortgezet en Beroepsonderwijs voor 's-Hertogenbosch en omstreken
      • 1976 Start van de applicatiecursus Centrale Verwarmings- en Luchtbehandelingstechniek/ Opleiding Hoger Installatie Technicus (CVL/HIT) 
        • Start van de applicatiecursus Milieukunde onder auspicien van de Vereniging voor Beroepsonderwijs te Heerlen. De cursus wordt gegeven aan de Bossche HTS.
      • 1978     Cursus VUTO/OBAO wordt opgeheven.
      • 1979     Start van de Applicatiecursus Industrie, Omgeving en Veiligheid onder auspicien van de Vereniging voor Beroepsonderwijs te Heerlen. De cursus wordt aan de Bossche HTS gegeven.
        • Start van de applicatiecursus Isolatietechniek.
        • Stichting ter Bevordering van Techniek en Ambacht wijzigt haar naam in Stichting Instituut voor Hoger Beroepsonderwijs voor 's-Hertogenbosch en omstreken. Onder haar bestuur staan de HTS en de applicatiecursussen.
      • 1981 Start van de applicatiecursus Energie, beheer, voorziening en besparing onder auspicien van de vereniging voor Beroepsonderwijs te Heerlen. De cursus wordt aan de Bossche HTS gegeven.
      • 1982 Vestiging van het HEAO in 's-Hertogenbosch als dependance van HEAO-Eindhoven en onder bestuur van Stichting IHBO Eindhoven.
      • 1983 HEAO komt (met HTS en applicatiecursussen) onder bestuur van de Stichting IHBO 's-Hertogenbosch. 
      • 1987 HTS als HTO voortaan onderdeel van Hogeschool 's-Herto-genbosch. De Stichting Instituut voor Hoger Beroepsonderwijs voor 's-Hertogenbosch en omstreken wordt voortgezet als Stichting Beheer Fondsen Hoger Beroepsonderwijs. Deze stichting bestaat anno 1995 nog steeds.
      • 1995 HEAO verhuist in januari naar de nieuwbouw van de Hogeschool aan de Sportlaan
      • 1996 Het HTO zal in januari verhuizen naar de nieuwbouw van de Hogeschool

      3                      De archieven

      3.1                   Bewaarplaatsen voor aanvang van de inventarisatie 

      De kasstukken, gevormd door HTS en HEAO in de periode 1960-1987, werden samen met die van de Cursus Maatschappelijk Werk en van de Sociale Academie bewaard in het pand aan de Jan Schofferlaan, waar tot 1992 het College van Bestuur gehuisvest was geweest. Dit archief had een totale omvang van 35 meter. Voor aanvang van de inventarisatie in juli 1994 berustten vermoedelijk ook nog andere archivalia van de HTS aan de Jan Schofferlaan. Een gedeelte van deze niet-financiele stukken is nog voor de start van de inventarisatie overgebracht naar een lokaal in het pand aan de Leeghwaterlaan. Door een misverstand is in het najaar van 1994 het resterende gedeelte ten onrechte vernietigd. Helaas kon niet meer worden nagegaan, om welke stukken het ging.

      3.1.1       KTA/MTS/HTS

      Deze archieven berustten, behalve in het lokaal aan de Leeghwaterlaan, ook op de zolder van de HTS aan het Kapelaan Koopmansplein. 

      Lokatie Leeghwaterlaan

      Dit gedeelte bevatte archivalia betreffende applicatiecursussen en stukken gevormd door het stichtingsbestuur. Dit archief had een omvang van 10 meter. De archiefstukken bevonden zich in dossiers, die vaak, maar niet altijd van een archiefcode waren voorzien. Er bleken twee soorten archiefcodes te zijn gebruikt. Nader onderzoek heeft aangetoond, dat deze codes niet consequent gebruikt zijn: Soms bevonden zich stukken betreffende een bepaalde zaak in dossiers met de ene code, in dossiers met de andere code en in ongecodeerde dossiers. De codes zijn derhalve niet gebruikt bij het vervaardigen van de plaatsingslijst. Na schoning had dit archief een omvang van 2 meter. 

      Lokatie Kapelaan Koopmansplein

      Dit archief was voor aanvang van de inventarisatie een ongeordend geheel. In een nis lag torenhoog materiaal opgestapeld, dat al voor de aanvang van mijn werkzaamheden voor vernietiging was geselecteerd. Een globale inspectie leerde, dat dit bestand een omvang had van ca. 20 meter en stukken bevatte uit de periode 1950-1975. Deze stukken kwamen mijns inziens terecht voor vernietiging in aanmerking: het betrof kasstukken, gemeentebladen, circulaires, kladversies van lesroosters en jaarverslagen, en ingekomen stukken van externe organisaties. De overige archivalia waren in archiefdozen, ordners en dossiers opgeborgen en soms ook als losse stukken aanwezig. De dozen, ordners en dossiers waren meestal van een korte inhoudsomschrijving voorzien en opgeborgen in archiefstellingen. Ook de ruimtes voor de archiefstellingen waren gebruikt om archiefmateriaal op te stapelen. 

      In 44 dossierlades waren studentendossiers en -stamkaarten opgeborgen, welke overigens ook elders in het archief in dozen opgeborgen werden aangetroffen. In een kast bevonden zich verder nog dossiers met offertes ten behoeve van de nieuwbouw in 1961. 

      Evenals aan de Jan Schofferlaan bevonden zich ook hier financiele stukken betreffende de HTS. Er kon niet worden vastgesteld of het hier (gedeeltelijk) om originelen ging of om copieen, waarvan het origineel zich aan de Jan Schofferlaan bevond. Een gedeelte van de zolder bevatte reeksen jaargangen van tijdschriften, die wegens plaatsgebrek in de HTS-bibliotheek hier opgeslagen waren. Een ruwe schatting leerde dat het HTS-archief op de zolder voor inventarisatie een omvang had van ca. 160 meter, inclusief de reeds genoemde 20 meter voor vernietiging bestemd materiaal.

      3.1.2       HEAO

      Deze archieven berustten in twee archiefruimtes in het pand van het HEAO aan de Koningsweg. In de ene ruimte werden de studentendossiers en -stamkaarten bewaard, welke opgeborgen waren in dossierladen. Dit deel had een omvang van 15 meter. 

      In de andere ruimte werd het statisch en semi-statisch archief van het HEAO bewaard. De stukken waren opgeborgen in dozen en ordners, die van een korte inhoudsomschrijving waren voorzien. 

      Er was geen ordening in het archief aanwezig. Dit deel had een omvang van 21 meter.

       

      3.2       Inventarisatie

      Het doel van de inventarisatie was het vervaardigen van gerubriceerde plaatsingslijsten van de archieven van KTA/MTS/HTS en HEAO tot aan de fusie in 1987. In de door Rob Wolf gemaakte nota's over deze archieven was reeds aangegeven, welke stukken naar het statische archief en welke naar het semi-statische archief dienden te worden overgebracht, en welke voor vernietiging in aanmerking kwamen1. Tevens waren in deze nota's concept-archiefschema's voor genoemde archieven opgenomen.

      De HTS en het HEAO hebben van 1983-1987 onder het bestuur van de Stichting IHBO 's-Hertogenbosch gestaan. Stukken gevormd door dit bestuur werden daarom zowel aangetroffen in het HTS-archief als in het HEAO-archief. Er behoeft uiteraard maar een exemplaar van deze stukken bewaard te blijven. Om het onder een bestuur functioneren van beide scholen tot uitdrukking te brengen is besloten het archief van het HEAO niet in een afzonderlijke plaatsingslijst te beschrijven, maar het te integreren in die van KTA/MTS/HTS.

      Er is verder besloten om de statische archieven van KTA/MTS//HTS in drie delen te splitsen:

      1. De periode 1918-1956; KTA/MTS: gemeentelijke school
      2. De periode 1957-1987: HTS: bijzondere school
      3. Stukken betreffende de cursus VUTO/OBAO

      De statische archieven van KTA/MTS/HTS en HEAO zijn in een gerubriceerde plaatsingslijst beschreven, waarbij als leidraad de door Rob Wolf gemaakte archiefschema's zijn gebruikt.

      In het archief van de HTS zijn stukken aangetroffen, die eigenlijk thuishoren in de archieven van de Koninklijke School, Kunstacademie en Ambachtsschool. Omdat na de inventarisatie niet bekend was of deze stukken inderdaad in genoemde archieven aanwezig waren, zijn ze in de plaatsingslijst opgenomen (afdeling 1.5). Nadat het HTS-archief aan de Leeghwaterlaan en het Kapelaan Koopmansplein was geschoond, bleek een aantal stukken zowel op de ene als op de andere lokatie te berusten. Deze twee archieven zijn daarom verenigd tot een archief, waarbij de dubbelen zijn vernietigd. 

      Nadat de plaatsingslijst was gemaakt en de stukken genummerd waren, besloot de Hogeschool om de studentenstamkaarten van voor 1957 in bewaring te geven aan het stadsarchief. Deze stukken konden niet meer in de plaatsingslijst verwerkt worden en zijn daarom als aanhangsel aan de plaatsingslijst toegevoegd (hoofdstuk 7.5).

       

      Van de semi-statische archieven van HTO en HEAO werden twee  afzonderlijke niet-gerubriceerde plaatsingslijsten vervaardigd5. Uit deze archieven zijn o.a. de stukken vernietigd, die betrekking hadden op de notulen van de vergaderingen van de Stuurgroep STC, het managementsteam en het College van Bestuur en verder de jaarverslagen en de begrotingen van de Hogeschool van na 1987. De originelen van deze stukken worden immers in het archief van het College van Bestuur bewaard.

      Van de studentenstamkaarten en -dossiers van het HEAO is niets vernietigd. Zij zijn in een plaatsingslijst beschreven5.

      De studentenstamkaarten van HTS en cursus VUTO/OBAO van 1957 en later zijn in een gerubriceerde plaatsingslijst beschreven5. De studentendossiers van HTS en cursus VUTO/OBAO zijn vernietigd: de studentenstamkaarten zijn namelijk compleet bewaard gebleven en de inhoud van de dossiers leverde geen belangrijke aanvullende informatie over de studenten. 

      De stukken, die betrekking hebben op cursistengegevens van de post-HBO-cursussen, waaronder dossiers, stamkaarten en aanmeldingsformulieren zijn in een gerubriceerde plaatsingslijst beschreven5. Omdat de serie stamkaarten hier niet volledig was, zijn zoveel mogelijk stukken met aanvullende informatie in deze plaatsingslijst opgenomen.

      De kasstukken, die aan de Jan Schofferlaan berustten, zijn, voor zover het de periode 1960-1983 betreft, vernietigd. De resterende kasstukken (periode 1984-1987) blijven bewaard. Zij zijn opgeborgen in 211 door mij genummerde dozen en ordners.

      In de paragrafen 8 en 9 zijn lijsten opgenomen van stukken, die behalve de reeds genoemde, uit de archieven van respectievelijk KTA/MTS/HTS en HEAO zijn vernietigd.

      3.3       Bewaarplaatsen na de inventarisatie

      De statische archieven van KTA/MTS/HTS en HEAO zijn in februari 1995 aan het stadsarchief in bewaring gegeven. Na schoning hadden de overgebrachte archieven de volgende omvang:

      • Archief KTA/MTS/HTS         8 meter
      • Archief HEAO                 0,6  meter

      Het semi-statisch archief van het HEAO is samen met de studentendossiers en -stamkaarten van het HEAO in januari 1995 overgebracht naar de archiefruimte van de Hogeschool aan de Sportlaan5. Deze archieven hadden een omvang van respectievelijk 9,6 en 15 meter.

      Het semi-statisch archief van het HTO bevindt zich met het financieel archief van HTS/HTO, de studentenstamkaarten van HTS en cursus VUTO/OBAO en de stukken betreffende Post-HBO-cursisten nog op de zolder van de HTS. Deze archieven met een respectievelijke omvang van  3, 5, 8,5 en 3 meter verhuizen in januari 1996 naar de archiefruimte van de Hogeschool aan de Sportlaan.

      De totale omvang van de archieven van HTS/HEAO en cursussen VUTO/OBAO is ten gevolge van de inventarisatie en schoning teruggebracht van ca. 206 meter voor inventarisatie tot ca. 53 meter na inventarisatie; ongeveer 75 % is dus vernietigd.

      In deze berekening is geen rekening gehouden met de financiële stukken, die aan de Jan Schofferlaan berustten. Dit archief had na schoning een omvang van 25 meter, inclusief de stukken van de Cursus Maatschappelijk Werk en de Sociale Academie. Het zal een plaats krijgen in de archiefruimte van de Hogeschool.

      3.4                   Hiaten

      3.4.1       KTA/MTS/HTS

      In de archieven ontbreken de jaarverslagen over 1918-1920; de begrotingen over 1918-1931 en de jaarrekeningen over 1918-1923 en 1927-1953. Deze stukken zijn vermoedelijk aanwezig in het archief van de gemeentesecretarie, berustend in het stadsarchief. De KTA/MTS/HTS waren t/m 1956 immers gemeentelijke scholen.

      Verder ontbreken:

      • Notulen van de vergaderingen van het bestuur van de Stichting ter Bevordering van Techniek en Ambacht, 1964-1979. Over de periode 1949-1963 zijn slechts kladnotulen aanwezig (inv. nr. 86). De notulen van de vergaderingen van het bestuur van de Stichting IHBO 's-Hertogenbosch over de jaren 1979-1981 ontbreken eveneens. Alle genoemde notulen over de jaren 1949-1987 zijn aanwezig in het archief van de Stichting ter Bevordering van Techniek en Ambacht/Stichting IHBO 's-Hertogenbosch, dat in het stadsarchief berust.
      • Jaarverslagen van de Stichting IHBO, 1985-1987. Voor zover bekend zijn er in deze jaren geen jaarverslagen gemaakt.
      • Jaarrekeningen en begrotingen, 1979-1987 (1986 is wel aanwezig). Deze zijn ook niet aanwezig in het archief van voornoemde stichtingen in het stadsarchief. 
      • Foto's. Deze berusten in het stadsarchief.
      • Een aantal afleveringen van het MTS/HTS-corpsblad. Waarschijnlijk zijn ontbrekende afleveringen in origineel of als fotokopie aanwezig in het archief van de HTS-studentenvereniging Quos Ego, dat zich in het stadsarchief bevindt. 

      3.4.2       HEAO

      Het archief van het HEAO is niet compleet. Zo ontbreken er jaarverslagen, prospectie en studiegidsen van 1985 en later. Deze stukken bevinden zich ook niet in de bibliotheek. 

      Interessante archivalia, die wel in de bibliotheek, maar niet in het archief (althans niet van voor 1988) berusten, zijn afstudeerscripties (1985: 1 exemplaar, 1986: 6 en 1987: 14) en afleveringen van het periodiek (kwartaalblad) van het HEAO, HEAO-info, in bibliotheek zijn aanwezig: nrs. 5 (ongedateerd, ca. mei 1987), 7 (lustrumeditie), 9 en 15 t/m 24. Nr. 24 is gedateerd oktober 1991. 

      Mogelijk is een aantal van de in de archieven van HTS en HEAO ontbrekende stukken in 1987 overgebracht naar de huisvesting van het College van Bestuur aan de Jan Schofferlaan en behoort zij tot de ten onrechte in 1994 vernietigde stukken.

      4            Aanvullende archieven

      In het stadsarchief zijn de volgende archieven aanwezig, die aanvullende informatie kunnen bevatten op de archieven van KTA/MTS en HTS.

      1. Archief van de gemeentesecretarie.

      Het archief van de kunstacademie over de periode 1920-1987, maakt deel uit van het secretariearchief, thans aanwezig in het stadsarchief. Eveneens bevinden zich in dit secretariearchief stukken van KTA, Ambachtsschool en andere gemeentelijke scholen. Dit archief is niet geïnventariseerd. 

      2. Archief van de Stichting ter bevordering van Techniek en Ambacht, sinds 1979 de Stichting Instituut voor Hoger Beroepsonderwijs voor 's-Hertogenbosch en omstreken, ca. 1949-1987, omvang 4 meter. Er is geen toegang. Dit archief is in maart 1992 in bewaring gegeven door de Stichting Beheer Fondsen Hoger Beroepsonderwijs en was afkomstig van de Jan Schofferlaan. In dit archief zijn o.a. aanwezig: notulen van de vergaderingen van het Hoofdbestuur en Dagelijks Bestuur, 1949-1987 (deze zijn slechts gedeeltelijk en dan nog in klad aanwezig in het archief van de HTS, zie inv. nr. 86) 

      3. Archief van de Studentenvereniging Quos Ego, ca. 1924 - ca. 1990, omvang 8 meter. Er is geen toegang. Dit archief is in juli 1992 door het bestuur van het HTS-corps in bewaring gegeven. In dit archief bevinden zich o.a. de MTS- en HTS-Corpsbladen vanaf 1940-1970 (oudste afleveringen in fotokopie, de meeste ontbreken in de archieven van KTA/MTS/HTS), verder veel financiële stukken en foto's. 

      4. Archief van de directeur van de gemeentelijke Ambachtsschool en de gemeentelijke Avondtekenschool, 1922-1956, omvang 7,5 meter. Er is een inventaris. Dit archief is eind 1985 overgenomen van de directeur van de LTS-Westdonk aan de Sportlaan. In dit archief zijn o.a. aanwezig jaarverslagen, lesroosters en notulen van lerarenvergaderingen. 

      5. Archief van de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten, 1843-1920, omvang: 1,5 meter. Er is een toegang op een gedeelte van het archief, i.c. twee notulenboeken van eind 19e eeuw. Het is niet bekend, hoe en wanneer dit archief in het stadsarchief is terecht gekomen. Voor zover bekend is dit het enige archief van voor 1920 dat nog over is van de Koninklijke School, slechts 1,5 meter!

      6. Schaduwarchief van J.A. van der Ven, beeldhouwer en oud-directeur van de Koninklijke School, 1823-1868. Is op microfiche ter inzage.

      7. Archief van de Commissie van toezicht op het Nijverheidsonderwijs, 1922-1957. In dit archief zijn o.a. aanwezig: leerplan KTA en lesroosters van de MTS.

      8. Archief van de Commissie van toezicht op het middelbaar onderwijs, 1918-1930. In dit archief zijn o.a. aanwezig: Brochure KTA, 1919 en Verslagen over de toestand van het middelbaar onderwijs in 's-Hertogenbosch, 1918, 1920, 1921-1926 (in het KTA/MTS/HTS-archief zijn aanwezig: 1919, 1921, 1923, zie inv. nr. 3).

      9. Foto's van KTA/MTS/HTS, waaronder ansichtkaarten en klassenfoto’s. Er moeten nog meer foto's zijn, o.a. die welke gemaakt zijn van lantaarnplaatjes en betrekking hebben op de bouw van de KTA in 1926.

      5          Lijst van gebruikte afkortingen

      • HBO                 Hoger Beroepsonderwijs
      • HEAO               Hoger Economisch en Administratief Onderwijs
      • HTO                 Hoger Technisch Onderwijs
      • HTS                 Hogere Technische School
      • IHBO                Instituut voor Hoger Beroeps Onderwijs
      • KTA                 Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht
      • LTO                 Lager Technisch Onderwijs
      • MTO                Middelbaar Technisch Onderwijs
      • MTS                 Middelbare Technische School
      • OBAO              Opleidingsbewijs Algemene Ontwikkeling
      • STC                 Schaalvergroting, Taakverdeling en Concentratie
      • ULNO               Uitgebreid Lager Nijverheids Onderwijs
      • VMTO              Voortgezet Middelbaar Technisch Onderwijs
      • VNAO               Voortgezet Nijverheids Avond Onderwijs
      • VUTO               Voorbereidend Uitgebreid Technisch Onderwijs
      • VVV                 Voor Vernietiging Vatbaar

      6          Noten

      1. R. Wolf: "Nota betreffende de bewerking van het archief van de HEAO te 's-Hertogenbosch, (1978) 1982-1987", 1994
      2. Th.P.J. van Herwijnen: "De archieven van de Hogeschool", in: Hogescoop, periodiek van de Hogeschool 's-Hertogenbosch, jaargang 2, nummer 8, december 1994, pagina 3
      3. Th.P.J. van Herwijnen, met medewerking van R. Wolf: "De plaatsingslijsten van de archieven van de Cursus Maatschappelijk Werk te Vught en van de Sociale Academie, afdelingen HBO en MBO te 's-Hertogenbosch, 1942-1987 (1994), 's-Hertogenbosch, 1995
      4. "O Rijkdom van het onvoltooide, Van Academie Royale tot Hogeschool 's-Hertogenbosch, 1812-1992", 1992, uitgegeven ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Hogeschool 's-Hertogenbosch   
      5. Th.P.J. van Herwijnen: "De archieven van de Hogeschool", februari 1995

      8            Lijst van vernietigde stukken (KTA/MTS/HTS)

      • geleidebrieven, uitnodigingen voor vergaderingen, berichten van verhindering voor vergaderingen
      • dubbelen
      • nota's, jaarverslagen, prospecti, circulaires, tijdschriften, notulen, krantenknipsels e.d. van externe organisaties
      • kladversies en concepten van notulen, prospecti en reglementen
      • stukken betreffende goedkeuringen van aanschaf van inventaris door ministerie en rijksinkoopbureau
      • stukken betreffende onderhoud, huur en verhuur van gebouwen en apparatuur
      • dienstroosters en loonstaten van personeelsleden
      • aangiftebiljetten voor waterschapsbelasting
      • sollicitatiebrieven van en correspondentie met personen, die niet zijn aangenomen 
      • stukken betreffende goedkeuring van lesroosters en boekenlijsten 
      • tukken betreffende eindexamens (processen-verbaal (presentiecontrole), benoeming van gecommitteerden, examenroosters, cijferlijsten, examenuitwerkingen van leerlingen, notulen van examenvergaderingen van docenten, lokalenroosters)
      • niet-uitgereikte diploma's
      • stukken betreffende schoonmaak- en onderhoudscontracten
      • stukken betreffende aanschaf van boeken door bibliotheek 
      • stukken betreffende Mantouxonderzoek en TBC-verklaringen van personeelsleden
      • correspondentie met college van B & W en bureau financien van de gemeente
      • stukken betreffende opgave van schoolgeldplichtigen per gemeente
      • afschriften van beschikkingen betreffende toekenning van rijksstudietoelagen 
      • correspondentie met onderwijsinspecteur
      • cijferlijsten van overgangsrapporten
      • correspondentie van de decaan 
      • brievenboeken
      • consumptiebonnen
      • aanmeldingsregisters en -formulieren van studenten die zich wel hebben aangemeld maar niet zijn gestart
      • dossiers met offertes, brochures, rekeningen van eenvoudige inventarisstukken (kasten, stoelen, bandrecorder, ladders)
      • bouwtekeningen van centrale verwarming, waterleiding,
      • ketelhuis, kasten, stoelen

      9            Lijst van vernietigde stukken (HEAO)

      • geleidebrieven
      • dubbelen
      • nota's, jaarverslagen, prospecti, circulaires, notulen e.d. van externe organisaties
      • stukken betreffende eindexamens (cijferlijsten, examenroosters, processen-verbaal, correspondentie met kandidaten, verslagen van eindexamenvergaderingen, lokalen-, proefwerk- en surveillanceroosters, benoeming gecommitteerden, beoordelingen afstudeeropdrachten)
      • correspondentie van stagecoordinatoren
      • inventarisatie- en evaluatieformulieren van studenten betreffende stages
      • stukken betreffende aanvraag voor dienstreizen
      • cijferlijsten, eerste en tweede jaars
      • stukken betreffende huur van sportlokaties, computers en copieerapparatuur
      • aanmeldingsformulieren van en correspondentie met studenten, die zich wel hebben aangemeld, maar niet zijn gestart
      • stukken betreffende excursies (bevestigingen, dankbetuigingen)
      • notulen van vergaderingen van klassevertegenwoordigers
      • stukken betreffende aanschaf van inventaris (offertes, goedkeuring ministerie, brochures)
      • aanwinstenlijsten van de bibliotheek
      • bouwtekeningen nieuwbouw Rompertsebaan
      • proefwerken en eindexamenopgaven
  •  Citeerinstructie: NL_HtSA_0450 Hogeschool te 's-Hertogenbosch en voorgangers KTA, MTS, HTS en HEAO, (1829)1918-1987(1991), inv.nr. ...
  • Hele toegang