Detail

TitelNV Papierindustrie J. Cahen en Max Cahen als persoon te ’s-Hertogenbosch, 1925-1993
Periode1925-1993
Omvang en Medium12 meter
OpenbaarheidArchiefbescheiden jonger dan 30 jaar niet openbaar
ToegangNV Papierindustrie J. Cahen en Max Cahen als persoon te ’s-Hertogenbosch, 1925-1993
InventarisDownload NV Papierindustrie J. Cahen en Max Cahen als persoon te ’s-Hertogenbosch, 1925-1993
 

  •  Inleiding en verantwoording
    • De collectie Cahen is op diverse momenten naar het Stadsarchief gekomen. In oktober 2008 is besloten om alle zes eenheden onder te brengen in één toegang, omdat bleek dat zij allen door één man zijn samengebracht: Max Cahen. Er is echter binnen deze collectie wel een onderscheid gemaakt tussen de stukken die Max Cahen als privé persoon en als directeur van de NV Papierindustrie J. Cahen opmaakte en ontving.

      De zes bestanden zijn dus tot één bestand gemaakt, de nummering is dan ook aangepast. Er heeft omdozing en opberging in zuurvrije mappen plaatsgevonden. Er is een concordans aangelegd, die deel uit maakt van deze toegang. 

      Een aantal stukken uit het bedrijfsarchief is vanwege brandschade opgedaan in 1944 niet raadpleegbaar: 26/27, 56, 102, 607, 655, 663, 674, 677/678, 683, 686/687, 696/697, 702/705, 708/720, 732, 736, 739, 745/752, 757/761 en 763.

      Foto’s van grafzerken van begraafplaatsen buiten ’s-Hertogenbosch en hun beschrijvingen zijn in 2009 overgedragen aan het Joods Historisch Museum te Amsterdam. 

      Bij drie van de zes aanwinsten is indertijd een inleiding verschenen, die hieronder met enkele detailcorrecties integraal zijn weergegeven.

      R.C. Hage, februari 2009

  •  Aanwinst uit 1990: NV Papier industrie J. Cahen en zijn voorgangers
    • 2.1 Inleiding

      In 1862 werd de Firma Cahen als eenmanszaak opgericht. Het bedrijf richtte zich op het fabriceren van papieren zakken. Het bedrijf groeide gestaag en in 1885 traden de zonen van de oprichter Jonas Cahen, Ferdinand en Isidoor, toe als firmanten. In 1903 vestigde de fabriek zich in het nieuw gebouwde pand aan de Grobbendonckstraat/Havensingel. Na het overlijden van Isidoor Cahen in 1923 werd een commanditaire vennootschap opgericht. Tot commanditair vennoot werd zijn zoon de heer F. Cahen benoemd. Na het overlijden van Ferdinand Cahen in 1938 werd de Naamloze Vennootschap Papierindustrie J. Cahen opge­richt. De weduwe van de in dat jaar overleden heer F. Cahen, mevrouw L.J. Cahen-Hartog, werd hiervan vennoot en de heer Ir. Max Cahen directeur. Tot aandeelhouders van de NV J. Cahen werden Mw. L.J. Cahen-Hartog, Ir. Julius Cahen, Mr. Ella Cahen en Ir. Max Cahen benoemd. De productie van verpakkingsmateri­aal vond plaats in de fabriek aan de Grobbendonckstraat 21-31. 

      De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte in alle opzichten een breuk.

      In 1940-1941 werden verschillende pogingen van buiten onderno­men het bedrijf te "Ariseren". Twijfelachtige personen dienden zich aan om er als "redder" zelf beter van te worden. Op 22 oktober 1941 werd het bedrijf onder Duits beheer gesteld. Als bewindvoerder (Verwalter) trad H. Cornel uit Solingen op: "Der stellvertretender Treuhänder". 

      Reeds spoedig werd de "Niederländische Aktiengesellschaft für Abwicklung von Unternehmungen" te Den Haag gerechtigd tot het vervreemden van de NV. Papierindustrie J. Cahen. In de loop van 1943 kocht H. Cornel de aandelen van de firma Cahen op. De aandelen konden echter niet geleverd worden, daar Ir. M. Cahen deze had vernietigd. In januari 1944 richtten de Duitsers de Papierindustrie H. Cornel & Co op, welke alle activa overnam voor een koopsom van fl. 100.000,=. Als procuratiehouder trad toe N.van Zandwijk, welke reeds onder de heer Cahen deze post bezette. In januari 1945 kreeg Van Zandwijk zijn ontslag, door zijn houding in de oorlog.

      De directeur, Ir. Max Cahen, was in oktober 1941 reeds gedwongen uit te treden. In juni 1943 werd hij gearresteerd en in concentratiekamp Vught gevangen gehouden en vervolgens op transport gesteld naar kampen in Silezië. In de omgeving van Auschwitz werd de heer Cahen onder meer tot dwangarbeid gedwongen voor de Duitse firma's Telefunken en Hagenuk. In het voorjaar van 1945 werd hij bevrijd en na verblijf in enkele hospitalen arriveerde hij in juni 1945 in Nederland. Zijn vrouw en kind vond hij weer terug, doch vele verwanten en vrienden waren omgekomen. Zijn moeder, medeaandeelhouder van de onderneming, bleek in het Concentratiekamp Sobibor te zijn vermoord.

      Het bedrijf verkeerde in deplorabele toestand. In oktober 1944 vond een bombardement op 's-Hertogenbosch plaats, dat het pand aan de Grobbendonckstraat verwoestte. Bijna het gehele machinepark alsmede een groot gedeelte van de administratie gingen verloren. Het kapitaal bleek door de bezetter ontvreemd te zijn, daarnaast was door Cornel een tweede hypotheek afgesloten voor fl. 10.000.

      De heer Cahen moest van de grond af het bedrijf weer opbouwen. Tijdelijk onderdak vond het bedrijf in het pand van de firma P. de Gruyter aan de Orthenstraat 14, waarbij ook gebruik kon worden gemaakt van drukmachines van de levensmiddelenfabrikant. In 1949 kon een industriehal van de NV. Mij.tot Exploitatie van Industriegebouwen aan de Papierstraat worden betrokken.

      Vele en vruchteloze pogingen werden ondernomen - onder meer bij het Commissariaat Oorlogsschade en de Schade Enquête Commissie - om (voldoende) herstelbetalingen en schadeloosstellingen te verkrijgen. Verhaal op Verwalter Cornel was niet mogelijk. Vergoedingen voor gederfde rente werden niet uitgekeerd, wel eiste de Herstelbank rentebetalingen voor de gedwongen geldleningen om het bedrijf weer enigszins op gang te brengen. Een gewonnen proces tegen het Ministerie van Financiën, resulteerde uiteindelijk in juli 1960, vijftien jaar na de oorlog, in een uitkering voor geleden oorlogsschade. 

      Officieel bestond tot het voorjaar van 1952 de Firma Heinrich Cornel en Co., nog steeds op papier, bestuurd door de Stichting tot Bestuur en Vereffening van Rechtspersonen te 's-Gravenhage. Vanaf 28 april 1952 vervulde de Stichting Beheer, Bestuur en Toezicht Rechtspersonen te 's-Gravenhage deze taak. Tenslotte werd de Firma Cornel en Co. op 26 maart 1957 geliquideerd.

      Met ongelooflijk veel energie, balancerend langs de rand van het faillissement, werd in de jaren '50 aan het bedrijf gebouwd. De aandacht van het bedrijf verplaatste zich van de fabricage van zakken voor o.m. de levensmiddelenindustrie naar het ontwerpen van machines voor het in register monteren van buigzame drukvormen op drukcilinders. Onder leiding van Ir. M. Cahen werden verschillende types van de zgn. "Regiflex" machines ontwikkeld.

      (Een van deze succesvolle machines werd in 1958 geschonken aan de School voor de Grafische Vakken te Amsterdam) De firma J. Cahen richtte zich niet alleen op de binnenlandse markt, doch in de vroege jaren '50 werden vakbeurzen in het buitenland bezocht en contacten gelegd met fabrikanten van verpakkingsmateriaal over alle continenten. 

      De aandelen van Julius Cahen, die in Israël woonde, werden door de heer Max Cahen verkregen.

      Het bedrijf ontwikkelde zich in de jaren zeventig en tachtig voorspoedig. Op 22 december 1972 werd de Naamloze Vennootschap in een Besloten Vennootschap omgezet. In 1988 trok de heer M. Cahen zich terug uit het bedrijf en werd opgevolgd door de heer H.J. Pouwels. Als commissarissen traden de heer Joël Cahen - een zoon van M. Cahen - en de heer Alexander H. Wertheim, de echtgenoot van dochter Truus Cahen, toe. 

       

      2.2 Het archief

      Het archief beslaat de periode 1925-1988 en bevat onder meer gegevens over de bedrijfsvoering, boekhouding en ontwerpen van de Regiflex-machines. Correspondentie met binnenlandse ondernemingen nemen een grote plaats in: van Indonesië tot Venezuela werden machines van de Firma Cahen beproefd.

      Uit de oorlogsjaren zijn - ondanks het bombardement van oktober 1944 - gegevens beschikbaar. Een beeld over de bedrijfsvoering door Cornel & Co. in deze periode is desondanks mogelijk. Stukken betreffende de aanspraken van de Firma Cahen op "rechtsherstel" en schadevergoedingen na de oorlog zijn prominent aanwezig. 

      De omvang van het archief bedraagt ca. 11 meter.

      In het "Archief van de Heer M. Cahen" dat 11 nummers omvat en in het Stadsarchief bewaard wordt, bevinden zich eveneens stukken die een beeld geven van de activiteiten van de firma Cahen.

      2.3 Toegankelijkheid

      Van de gehele collectie is een gerubriceerde plaatsingslijst gemaakt door R. Hage. Niet toegankelijk zijn - wegens de slechte materiële toestand - de archivalia die bij de brand, volgend op het bombardement van oktober 1944, veel schade hebben geleden. De nummers 20-22, 25, 29, 36-37, 44-64, 68, 70-76, 79-80, 82, 142-143, 147, 152, 153, 164-171 hebben ernstige schade door de brand van 1944 geleden en zijn niet toegankelijk.

      A. Vos, maart 1991

  •  Aanwinst uit 1999: Schenking mevrouw H. Cahen-Elion
    • In 1999 schonk mevrouw H. Cahen-Elion, weduwe van Max Cahen (1911-?), de aantekeningen en papieren van wijlen haar echtgenoot aan het Stadsarchief. Dit materiaal sluit goed bij het bedrijfsarchief Cahen en het archief van de Joodse Gemeente, bestanden die zich al geruime tijd op het Stadsarchief bevinden.

      De collectie bevat veel aantekeningen en documentatie over de geschiedenis van de Joden in 's-Hertogenbosch en Noord-Brabant. Interessant zijn de verhalen over zijn jeugd, de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en over Joden die hij persoonlijk gekend heeft. Deze verhalen en daarbij behorende aantekeningen zijn bijeen geplaatst. Van enkele ervan bevindt zich een versie in de bibliotheek van het Stadsarchief (zoek in BIBLICAT onder 'Cahen'). Hier bevinden zich ook zijn "memoires" over de periode 1939-1945, tijdens welke dhr. Cahen verbleef in het concentratiekamp Vught en het vernietigingskamp Auschwitz. Bijzonder veel energie stak dhr. Cahen in het beschrijven, fotograferen en documenteren van grafzerken op Joodse begraafplaatsen in Noord-Brabant. Mede doordat hij goed thuis was in het oude Hebreeuws en de Joodse begrafenisrituelen raakte hij ook betrokken bij soortgelijke projecten in andere provincies.

      In april/mei 1999 is het materiaal geordend, waarbij alleen dubbelen zijn verwijderd. Een strikte scheiding tussen archief en collectie bleek niet mogelijk. De stukken zijn ontijzerd en verpakt in zuurvrije dozen, portefeuilles en omslagen. 

      Ton Kappelhof

      3 mei 1999

  •  Aanwinst uit 2003: Aanvulling NV Papierindustrie J. Cahen
    • In 2003 verwierf het stadsarchief een aanvulling op het archief van N.V. J. Cahen te ’s-Hertogenbosch. De stukken beslaan de periode 1957-1992.

      De aanvulling bestaat grotendeels uit instructies voor diverse apparatuur zoals die door N.V. J. Cahen werd vervaardigd. Deze instructies gaan soms vergezeld van tekeningen en zijn in diverse talen beschikbaar. Verder is een aantal ‘cliëntendossiers’ overgedragen. Deze dossiers bestaan uit financiële correspondentie met diverse bedrijven in het buitenland waaraan N.V. J. Cahen apparatuur had geleverd.

      Bij het maken van deze plaatsingslijst is uitgegaan van de beschrijvingen op de originele enveloppen. Deze enveloppen zijn tijdens het toegankelijk maken ingepakt in standaard archiefdozen met bijbehorende omslagen. 

      M. Brummans.

  •  Concordansen
    •  

      Concordans Max Cahen privé





       

      OUDNIEUW
      110
      29
      38
      42
      53
      66
      71
      812
      95
      10735
      11577
      12578
      137
      1411
      156



       

       

       

      Concordans Collectie Cahen

       

       


       

      OUDNIEUW
      122
      254
      353
      413
      536
      637
      738
      840
      939
      1042
      1180
      1243
      1345
      1447
      1546
      1650
      1749
      1851
      1955
      2056
      2126
      2227
      2323
      2428
      2534
      2624
      2757
      2835
      2925
      3058
      3159
      3260
      3361
      3462
      3563
      3664
      3765
      3866
      3967
      4068
      4169
      4270
      4371
      4472
      4573
      4674
      4775
      4876
      4977
      5078
      5179
      5217
      5316
      5490
      5591
      5648
      5792
      5893
      5994
      6029
      6195
      6244
      6341
      6414
      6521
      6681
      6782
      6883
      6952
      7087
      7188
      72Opgeheven
      73Opgeheven
      74Opgeheven
      75Opgeheven
      76Opgeheven
      77Opgeheven
      78Opgeheven
      79Opgeheven
      80Opgeheven
      81Opgeheven
      82Opgeheven
      83Opgeheven
      84Opgeheven
      85Opgeheven
      86Opgeheven
      87Opgeheven
      88Opgeheven
      89Opgeheven
      90Opgeheven
      91Opgeheven
      9289
      93Opgeheven
      94Opgeheven
      95Opgeheven
      96Opgeheven
      97Opgeheven
      98Opgeheven
      99Opgeheven
      100Opgeheven
      101Opgeheven
      102Opgeheven
      10315
      10418
      10519
      10620
      10784
      10885
      10986
      11030
      11131
      11232
      11333

       


       

      Concordans NV Cahen


       

       


       

       


       

      OUDNIEUW
      1564
      2565
      3566
      4571
      5563
      6562
      7688
      8689
      9690
      10692
      11691
      12581
      13568
      14567
      1598
      16584
      17611
      1899
      19664
      20738
      21737
      22744
      23658
      24657
      25674
      26612
      27101
      28104
      29713
      30579
      31597
      32610
      33666
      34662
      35574
      36686
      37757
      38606
      39754
      40700
      41595
      42583
      43572
      44761
      45749
      46751
      47719
      48718
      49715
      50748
      51712
      52714
      53720
      54752
      55736
      56716
      57746
      58717
      59760
      60756
      61758
      62759
      63607
      64708
      65659
      6697
      67695
      68703
      69560
      70763
      71702
      72732
      73678
      74750
      75696
      76747
      77753
      78661
      79704
      80740
      81665
      82683
      83588
      84598
      85582
      86660
      87656
      88591
      89592
      90670
      91593
      92733
      93601
      94694
      95684
      96682
      97589
      98590
      99654
      100679
      101585
      102586
      103587
      104604
      105742
      106701
      107693
      108685
      109676
      110653
      111722
      112723
      113724
      114725
      115726
      116727
      117728
      118729
      119730
      120731
      121734
      122594
      123599
      124600
      125609
      126596
      127741
      128699
      129721
      130706
      131569
      132707
      133681
      134672
      135561
      136667
      137698
      138669
      139668
      140580
      141603
      142687
      143709
      144570
      145743
      146605
      147102
      148103
      149575
      150100
      151762
      152663
      153705
      154556
      155557
      156558
      157559
      158573
      159755
      160608
      161576
      162680
      163602
      164655
      165697
      166739
      167711
      168745
      169675
      170710
      171677
      172Opgeheven
      173449
      174450
      175451
      176452
      177453
      178454
      179455
      180456
      181457
      182458
      183459
      184460
      185461
      186462
      187463
      188464
      189465
      190466
      191467
      192468
      193469
      194470
      195471
      196472
      197473
      198382
      199383
      200384
      201385
      202122
      203443
      204386
      205387
      206388
      207389
      208390
      209391
      210502
      211497
      212132
      213133
      214134
      215549
      216499
      217496
      218221
      219498
      220503
      221509
      222500
      223501
      224135
      225236
      226106
      227495
      228511
      229510
      230109
      231110
      232111
      233514
      234148
      235514
      236114
      237108
      238105
      239392
      240393
      241394
      242395
      243396
      244397
      245398
      246399
      247400
      248401
      249402
      250403
      251404
      252405
      253406
      254407
      255408
      256409
      257410
      258411
      259412
      260413
      261414
      262415
      263416
      264417
      265418
      266419
      267420
      268421
      269422
      270423
      271424
      272425
      273426
      274207
      275356
      276183
      277184
      278185
      279186
      280187
      281188
      282189
      283190
      284191
      285192
      286193
      287194
      288195
      289196
      290197
      291198
      292199
      293200
      294201
      295202
      296203
      297204
      298204
      299205
      300206
      301337
      302338
      303339
      304340
      305341
      306342
      307343
      308344
      309345
      310346
      311347
      312348
      313349
      314350
      315351
      316152
      317153
      318154
      319155
      320156
      321157
      322158
      323159
      324160
      325161
      326162
      327163
      328164
      329165
      330166
      331167
      332168
      333169
      334486
      335476
      336493
      337482
      338485
      339490
      341483
      342481
      343480
      344491
      345477
      346487
      347492
      348124
      349445
      350428
      351479
      352446
      353474
      354494
      355170
      356171
      357172
      358367
      359368
      360369
      361370
      362371
      363488
      364126
      365125
      366123
      367375
      368376
      369377
      370378
      371448
      372372
      373373
      374374
      375173
      376174
      377175
      378176
      379177
      380178
      381179
      382180
      383181
      384182
      385430
      386431
      387432
      388433
      389434
      390435
      391436
      392437
      393438
      394439
      395504
      396505
      397506
      398507
      399508
      400515
      401516
      402517
      403518
      404519
      405520
      406521
      407522
      408523
      409524
      410525
      411526
      412527
      413528
      414529
      415530
      416531
      417532
      418533
      419534
      420535
      421536
      422537
      423538
      424539
      425540
      426541
      427542
      428543
      429544
      430545
      431546
      432547
      433548
      434115
      435116
      436117
      437118
      438119
      439120
      440121
      441136
      442137
      443138
      444139
      445140
      446141
      447142
      448143
      449144
      450145
      451146
      452147
      453440
      454441
      455442
      456222
      457223
      458224
      459225
      460226
      461227
      462228
      463229
      464230
      465231
      466232
      467233
      468234
      469235
      470112
      471113
      472128
      473129
      474130
      475131
      476107
      477268
      478269
      479270
      480271
      481272
      482273
      483274
      484275
      485276
      486277
      487278
      488279
      489280
      490281
      491282
      492283
      493284
      494285
      495286
      496287
      497288
      498289
      499290
      500291
      501550
      502303
      503304
      504305
      505306
      506307
      507308
      508309
      509310
      510311
      511312
      512313
      513314
      514315
      515316
      516317
      517318
      518319
      519320
      520321
      521322
      522323
      523324
      524325
      525326
      526327
      527328
      528329
      529330
      530331
      531332
      532333
      533334
      534335
      535336
      536552
      537553
      538554
      539301
      540302
      541555
      542380
      543512
      544237
      545238
      546239
      547240
      548241
      549242
      550243
      551244
      552245
      553551
      554381
      555444
      556365
      557366
      558208
      559209
      560210
      561211
      562212
      563213
      564214
      565215
      566216
      567217
      568218
      569247
      570248
      571249
      572250
      573251
      574252
      575253
      576254
      577255
      578256
      579257
      580258
      581259
      582260
      583261
      584262
      585263
      586264
      587265
      588266
      589267
      590127
      591489
      592427

       

       


       

      Concordans NV Cahen aanvulling

       

      OUDNIEUW
      196
      2764
      3671
      4618
      5619
      6620
      7621
      8622
      9623
      10624
      11625
      12613
      13673
      14626
      15627
      16628
      17629
      18630
      19617
      20631
      21632
      22614
      23633
      24634
      25635
      26636
      27637
      28638
      29639
      30640
      31641
      32642
      33643
      34644
      35645
      36616
      37646
      38647
      39648
      40649
      41615
      42650
      43651
      44652
      45150
      46151
      47246
      48219
      49299
      50300
      51149
      52352
      53358
  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0583 NV Papierindustrie J. Cahen en Max Cahen als persoon te ’s-Hertogenbosch, 1925-1993, inv.nr. ...
  • Hele toegang