Detail

TitelStichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg te 's-Hertogenbosch
Periode1949-2010
Omvang en Medium1,5 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangStichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg te 's-Hertogenbosch, 1949-2010
InventarisDownload Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg te 's-Hertogenbosch, 1949-2010
 

  •  Inleiding
    • De Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg is opgericht in 1949. De akte werd op 31 maart 1949 bij notaris Rits te ’s-Hertogenbosch gepasseerd. Doel van de stichting is het bevorderen van het instandhouden van oude gebouwen en andere onroerende werken in ’s-Hertogenbosch die vanuit het oogpunt van de geschiedenis en/of architectuur voor behoud in aanmerking komen. Uitvloeisel hiervan is dat de stichting probeert dergelijke gebouwen te laten restaureren en om daarvoor de nodige financiële middelen te scheppen. Dit doel is zo ruim gesteld dat eventueel ook gebouwen en werken aangekocht kunnen worden. De stichting ontvangt subsidie van, onder andere de gemeente ’s-Hertogenbosch, voor het restaureren van panden. Het bestuur bestaat, volgens de stichtingsakte, uit minstens zeven personen. Iedere drie jaar treden twee bestuursleden af volgens een bepaald rooster.

      De stichting bestond in 1969 uit 14 zeer geïnteresseerde particuliere personen. Omdat vanuit de gemeente ’s-Hertogenbosch steeds vaker een beroep wordt gedaan op de mening van de stichting inzake beleidsvragen acht men het, gezien de objectiviteit, van belang dat geen gemeenteambtenaren meer lid zijn van de stichting (brief 7 januari 1969). Op 31 januari 1969 antwoordt de burgemeester respect te hebben voor dit besluit en voor de mededeling vanuit de stichting dat er soms niet op snelle termijn gereageerd kan worden op vragen vanuit de gemeente. Dit omdat de stichting uit particuliere personen bestaat die in hun vrije tijd zich moeten buigen over de vragen vanuit de gemeente. Overigens heeft het voornemen uit 1969 dat er geen ambtenaren van de gemeente lid mochten zijn van de stichting niet lang standgehouden. In ieder geval was in de jaren 1987-1990 een medewerker van het stadsarchief secretaris van de Stichting en hebben in de loop van de tijd diverse medewerkers van het stadsarchief zitting gehad in de Stichting.

      Het archief bestond oorspronkelijk uit drie gedeelten: een gedeelte waarvan niet meer te achterhalen is wanneer het is verworven, een aanvulling uit 2004 en een latere aanvulling uit 2005. In 2015 is het archief door dhr. Graus opnieuw geïnventariseerd.

      De omvang van het archief is 1,5 meter.

      Er zijn geen beperkingen aan de openbaarheid gesteld.

  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0662 Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg te ’s-Hertogenbosch, 1949-2010, inv. nr. ...
  • Hele toegang