Detail

TitelStudentenvereniging Gremio Unio te 's-Hertogenbosch
Periode1948-2012
Omvang en Medium2,4 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangStudentenvereniging Gremio Unio te 's-Hertogenbosch, 1948-2012
InventarisDownload Studentenvereniging Gremio Unio te 's-Hertogenbosch, 1948-2012
 

  •  Inleiding
    • 1.1. Institutionele geschiedenis
      In 1948 opende de Middelbare Zuivelschool in ’s-Hertogenbosch. De studievereniging van deze opleiding veranderde in 1950 van naam: Sint Jan werd Sint Willibrord. De Middelbare Zuivelschool werd later de Hogere Zuivelschool en fuseerde in 1967 met de Hogere Landbouwschool te Roermond tot de HAS, de Hogere Agrarische Scholen. Ook de Hogere Landbouwschool had een eigen katholieke studentenvereniging, sinds 1947: Chrismaris, een samenstelling van Christoffel, Maria en Isidoor. Op 24 juni 1967 fuseerden Chrismaris en St. Willibrord, en was Gremio Unio geboren. De lijfspreuk van de studentenvereniging is nooit veranderd: Nil Volentibus Arduum!, wat betekent: niets is onmogelijk voor hen die willen. 

      De studentenvereniging Gremio Unio heeft, naast het Hoofdbestuur, verschillende commissies met elk een eigen bestuur, die ieder jaar opnieuw worden aangesteld. Door de jaren heen zijn er commissies bijgekomen en gestopt. Het Hoofdbestuur en de verschillende commissies vormen de basis van de studentenvereniging. Ieder lid kan in het bestuur of in een commissie plaatsnemen en zijn of haar stem laten horen tijdens de ALV, de Algemene Ledenvergadering. Tijdens die vergadering worden er besluiten genomen die voor heel Gremio Unio gelden. Het Hoofdbestuur wordt bijgestaan door adviserende leden. Deze adviesfunctie wordt gevuld door mensen die op basis van hun functie op een van de scholen, hun vakgebied, hun ervaring of persoonlijke band met Gremio Unio zijn gevraagd. Daarnaast is er nog de assisterende ledenvergadering, die wordt gehouden door het Hoofdbestuur en de voorzitters van de commissies. In deze vergaderingen worden de afzonderlijke activiteiten op elkaar afgestemd.  

      De commissies van Gremio Unio hebben als hoofddoel om een deel van de taken van het Hoofdbestuur uit handen te nemen. In de eerste plaats is er de Sociëteitscie (SB), die zich bezig houdt met het bestuur van algemene zaken en activiteiten betreffende de sociëteit. De sociëteit van Gremio Unio bevindt zich op de Wolvenhoek 6 te ‘s-Hertogenbosch. Voor specifieke feesten zoals Dies Natalis en het Nationaal Gala had je de Feestcie, een speciale feestcommissie. Voor Lustrum-activiteiten was dat Lucie, die uiteraard alleen in lustrumjaren actief was. Gremio Unio had ook een eigen krantje, de GU-krant, met een eigen redactie. Zij vergaderden 8 keer per jaar. In augustus elk jaar vond er een kennismakingsweek plaats voor nieuwe studenten, waar meerdere activiteiten omheen werden georganiseerd. De Kennismakingscie hield zich daar het hele jaar door mee bezig. Van deze commissie vind je meerdere stukken onder de rubriek 4.2.5. Het bestuur van de Kascie hield zich bezig met de kascontrole en het begeleiden van penningmeesters uit de verschillende commissies. De Fotocie was verantwoordelijk voor het maken van foto’s tijdens activiteiten het hele jaar door. Een aantal stukken van deze specifieke commissie zijn opgenomen onder rubriek 4.2.6. Sportevenementen werden georganiseerd door de Sportcie. En dan waren er nog verschillende ‘kleinere’ commissies die zich bezighielden met bijvoorbeeld acquisitie en promotie (PR-groep), het organiseren van activiteiten rondom Carnaval (Carnavalcie), het beheer van de bus (Buscie), activiteiten rondom cabaret (Cabaretcie), verschillende culturele en creatieve activiteiten (KOPcie) en verschillende thema-avonden (Socialecie). De NOR, de Nieuwbouw of Renovatie-werkgroep, was een tijdelijke commissie/projectgroep die de wensen en eisen van de sociëteit uitwerkte in een plan. 

      Via de website van Gremio Unio is meer informatie te vinden over de historie van de studentenvereniging: www.gremio-unio.nl/historie

      1.2. Geschiedenis van het archief
      Het archief van Gremio Unio is in juli 2012 opgehaald bij de HAS in ’s-Hertogenbosch. Het is door leden van het bestuur zelf geordend en beschreven. Te vernietigen materiaal is, op aanwijzing van het Stadsarchief, al verwijderd. Dat gaat met name om facturen en bonnetjes. Sommige commissies, zoals de Kennismakingscommissie, de Fotocommissie en de Lustrumcommissie, hadden een eigen map. Daarom is er voor gekozen de verschillende archiefstukken die in deze mappen zaten bij elkaar te houden. Deze commissies hebben dus ieder een eigen rubriek, terwijl de archiefstukken van de andere commissies onderverdeeld zijn in rubrieken die passen bij de inhoud van het archiefstuk.

      Omwille van de duidelijkheid is de door Gremio Unio zelf aangebrachte nummering vervangen door een uniforme inventarisnummering. De oorspronkelijke nummering bestond uit een letter (A-E) gevolgd door een nummer. In 2023 is een tweede deel van het archief geïnventariseerd en zijn de oorspronkelijke inventaris met de nieuwe inventaris samengevoegd. Daarbij is zo weinig mogelijk veranderd aan de oorspronkelijke inventaris. Hierdoor zijn de getallen van de inventarisnummers vooral bedoeld ter onderscheiding en hebben zij geen sequentiële functie. Daarnaast had dit tot gevolg dat er hogere nummers zijn ingevoerd in een serie van lagere nummers, omdat deze archiefstukken later zijn geïnventariseerd. De voormalige inventarisnummers 62 tot en met 66 (‘diverse stukken’) zijn ondergebracht in inventarissen onder rubrieken 4.1.3., 4.1.4. en 4.2.7.  

      Bij de inventarisatie van het archief bevond het zich in een nette en geordende staat. Uit enkele beleidsstukken blijkt dat het Hoofdbestuur de besturen van de verschillende commissies er geregeld op attendeerde rekening te houden met de archivering van hun stukken. Wel ontbreken er soms jaren of maanden in de notulen van het Hoofdbestuur en de verschillende commissies. Bij de tweede inventarisatie van het archief is een onderverdeling gemaakt in beleid en bestuur, middelen en uitvoering. Deze drie onderdelen bevatten weer rubrieken die de zoektocht moeten vergemakkelijken. De stukken onder de inventarisnummers zijn zoveel mogelijk chronologisch ondergebracht. 

      Informatie over de financiële situatie van de studentenvereniging vind je onder de rubriek 3.2.7., Financiën. Daarnaast geven de sociale- en financiële jaarverslagen onder de rubriek 3.1.4. ook inzicht in de financiële situatie van Gremio Unio.  

      De omvang van het archief is 3 meter en bestrijkt de periode 1948 - 2012. Er zijn enkele beperkingen aan de openbaarheid. Indien van toepassing vind je een beperking op de openbaarheid aangegeven per inventarisnummer.
       

  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0794 Studentenvereniging Gremio Unio te ’s-Hertogenbosch, 1948-2012, inv.nr. ...
  • Hele toegang