Detail


TitelLiedertafel Oefening en Uitspanning te 's-Hertogenbosch
Periodez.j.
Omvang en Medium0,2 meter
Openbaarheidopenbaar
ToegangLiedertafel Oefening en Uitspanning te 's-Hertogenbosch, z.j.
InventarisDownload Liedertafel Oefening en Uitspanning te 's-Hertogenbosch, z.j.
 

 •  Inleiding
  • De Liedertafel “Oefening en Uitspanning” is de oudste liedertafel van Noord-Brabant, opgericht in 1843 naar Duits voorbeeld. Liedertafels ontstonden uit kerkkoren die in het midden van de negentiende eeuw een grote bloei kenden. De RK Geestelijkheid stimuleerde wel afzonderlijke verenigingen voor mannen en vrouwen. “Oefening en Uitspanning” behoorde tot de top van de Nederlandse mannenkoren. In 1852 werd al een grote prijs op een concours gewonnen. In 1885 werd een speciaal concertgebouw aan de Jan Heinsstraat geopend. In de grote zaal, met een goede akoestiek, konden 1400 mensen genieten van concerten van de liedertafel. Hoewel door het concertgebouw het Bossche muziekleven bloeide bleef geld lastig. In 1902-1903 ging de liedertafel failliet. Maar het gebouw bleef bestaan als zaal voor concerten, films en revues. Vanaf 1935 kreeg het Concertgebouw van het Casino aan de Parade. Na de Tweede Wereldoorlog werden er vooral films vertoond. Op 13 februari 1965 zorgde een gasexplosie voor een enorme ontploffing die het Concertgebouw zodanig verwoeste dat het gebouw gesloopt moest worden.

   Raadpleeg voor meer publicaties over de liedertafel de bibliotheekcatalogus. Zie ook archiefnummer 1021 Losse stukken en kleine collecties, 15e-20e eeuw, inv.nr. 148.

   De collectie is in 2014 aan het Stadsarchief geschonken en bestaat uit twee zangboeken. Er zijn geen beperkingen aan de openbaarheid. 

 •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0959 Liedertafel Oefening en Uitspanning te 's-Hertogenbosch, 20e eeuw, inv. nr. ...
 • Hele toegang (3146 Liedertafel Oefening en Uitspanning te 's-Hertogenbosch, z.j.)