Detail

Titel's-Hertogenbossche Vereniging voor Volksbaden
Periode1921-1950
Omvang en Medium0,6 meter
OpenbaarheidOpenbaar
Toegang's-Hertogenbossche Vereniging voor Volksbaden, 1921-1950
InventarisDownload 's-Hertogenbossche Vereniging voor Volksbaden, 1921-1950
 

  •  Inleiding
    • De vereniging is opgericht op 27 juni 1922 en goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 28 september 1922 nr. 62. M. Krijgsman was voorzitter van het bestuur. Het doel van de vereniging was de oprichting, instandhouding en exploitatie van één of meer volksbadhuizen binnen het gebied van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

      De ’s-Hertogenbossche Vereniging voor Volksbaden beheerde het badhuis in de Kempenlandstraat en de zweminrichting in de IJzeren Vrouw. De vereniging had nauwe banden met de afdeling Financiën van de gemeente. Zo werden de tarieven voor de IJzeren Vrouw door de gemeente vastgesteld. Correspondentie met betrekking tot het personeel van de IJzeren Vrouw is geschreven op briefpapier van de gemeente. Bovendien wordt in de gedrukte jaarverslagen van de gemeente ook het jaarverslag van de IJzeren Vrouw opgenomen. Ook het badhuis in de Kempenlandstraat was een gemeentelijke aangelegenheid. Op 14 augustus 1923 verscheen in onder andere de Provinciale Noordbrabantsche Courant een advertentie waarin een badmeester en badvrouw voor het nog te openen badhuis werden gezocht. Er reageerden 41 personen op de vacature. De sollicitatiebrieven waren gericht aan de voorzitter van de Vereniging, dhr. Krijgsman, en werden voorzien van registratiekenmerken van de gemeente.

      Op zaterdag 26 mei 1934 werd de gemeentelijke zweminrichting IJzeren Vrouw officieel geopend namens de minister van Sociale Zaken door de Directeur-Generaal hoofd van de afdeling werkverschaffing en steunvereniging.

      Omdat de vereniging een badhuis en een zweminrichting beheerde zijn de stukken die op deze twee onderdelen betrekking hadden in afzonderlijke paragraven beschreven. Stukken die op beide onderdelen betrekking hebben zijn eveneens in een afzonderlijke paragraaf beschreven.

      Het is onbekend wanneer en op welke titel het archief aan het Stadsarchief is overgedragen. De omvang van het archief is 0,6 meter en het bestrijkt de periode 1921-1950. Tijdens het inventariseren zijn rekeningen en kwitanties vernietigd.

       

  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0144 ’s-Hertogenbossche Vereniging voor Volksbaden, 1921-1950, inv.nr. ...
  • Hele toegang