Detail

TitelConcours voor Nederlandse vocalisten te ’s-Hertogenbosch
Periode1968-1969
Omvang en Medium0,4 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangConcours voor Nederlandse vocalisten te ’s-Hertogenbosch, 1968-1969
InventarisDownload Concours voor Nederlandse vocalisten te ’s-Hertogenbosch, 1968-1969
 

  •  Inleiding
    • 1.       Geschiedenis van het evenement.

      Met de inzet van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging is dit concours tot stand gekomen. In een land met een Operahuis heeft de Nederlandse vocalist beperkte mogelijkheden.

      Hij moet die toch hier te lande of in het buitenland vinden. Zijn ontwikkeling verloopt daardoor niet snel. Op het Internationale Vocalisten Concours komt hij vaak zijn meerdere tegen in ervaring en uitstraling. Als hij desondanks voor het I.V.C. klaar zou zijn, weet hij ook “ een positieve behandeling” te krijgen in de Nederlandse pers. Iets, wat een aankomende vocalist nodig heeft.

      In het licht van deze gegevens heeft de K.N.T.V. dit concours opgezet omwille van alle beginnende Nederlandse vocalisten. Het is zo georganiseerd dat het voor “ïedereen” toegankelijk is gemaakt.

      De voorronden zijn uiteindelijk in Rotterdam, Amsterdam, Tilburg en Maastricht gehouden en de Finale op 10 mei 1969 in ’s-Hertogenbosch.

      Na dit evenement is er een overzicht ontstaan van kandidaten en hun muzikale mogelijkheden. Waartoe dit geleid heeft is niet te zeggen. Er mag gesteld worden dat de Nederlandse vocalist met aandacht is gevolgd. Vaak heeft de K.N.T.V. getracht zijn positie te verbeteren door op wijziging van reglementen o.a. van het I.V.C. of van de Zomercursus voor Vocalisten aan te dringen.

      Ook na het Concours voor Nederlandse Vocalisten zouden de betreffende winnaars eenmalig de voorselectie van de komende Internationale Vocalisten Concours kunnen voorbijgaan.

       

      2.       Geschiedenis van het archief.

      Hoewel het archief op meerdere plaatsen is ontstaan is het uiteindelijke beeld toch volledig.

       

      3.       Verantwoording.

      Het archief is geschoond in overeenstemming met de richtlijnen van vernietiging. Voor openbaarheid van het archief zijn geen beperkingen aanwezig.

  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0158 Concours voor Nederlandse vocalisten te ’s-Hertogenbosch, 1968-1969, inv.nr. ...
  • Hele toegang