Detail

TitelRooms-katholieke 's-Hertogenbossche toneelvereniging "Bosch' Toneel"
Periode1925-1968
Omvang en Medium0,6 meter
OpenbaarheidOpenbaar
ToegangRooms-katholieke 's-Hertogenbossche toneelvereniging "Bosch' Toneel", 1925-1968
InventarisDownload Rooms-katholieke 's-Hertogenbossche toneelvereniging "Bosch' Toneel", 1925-1968
 

  •  Inleiding
    • Deze vereniging werd opgericht op 17 oktober 1924 en had een R.K. grondslag. Volgens art. 2 van de in 1952 vastgestelde (gewijzigde ?) statuten was het doel "hare leden, alsmede de tot haar werkterrein behorende personen en groepen, zowel afzonderlijk als gezamenlijk, in culturele en geestelijke betekenis te verbeteren en te verheffen overeenkomstig de R.K. beginselen". Dit deed zij voornamelijk door het opvoeren van toneelstukken. Lid konden zijn mannelijke personen van 18 jaar of ouder, katholiek en van onbesproken gedrag. Vrouwen konden aanvankelijk geen lid worden, later mocht dat wel, maar zij bleven uitgesloten van het toneelspel. Zoals dat in die tijd gebruikelijk was, had de vereniging een "censor", een door de deken van 's-Hertogenbosch aangewezen priester die toezicht hield op alle activiteiten van de vereniging. De censor kon alle bestuursbesluiten ongeldig verklaren en hij bepaalde welke toneelstukken werden ingestudeerd. 

      In 1957 telde de stad 's-Hertogenbosch maar liefst 9 toneelverenigingen waarvan er 6 op katholieke en 1 op protestantse grondslag en 1 rederijkerskamer, het nog bestaande "Moyses Bosch". 

      Rond 1970 is de vereniging ter ziele gegaan.

      De stukken zijn afkomstig van de heren Roelands en F. Gruijters. Het archief is redelijk bewaard gebleven en alle stukken zijn openbaar. De plaatsingslijst is gemaakt door Peter Jan van der Heijden.

  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0377 Rooms-katholieke ’s-Hertogenbossche toneelvereniging Bosch’ Toneel, 1925-1968, inv.nr. ...
  • Hele toegang