Detail

TitelIn-service opleiding voor verpleegkundige A van het Groot Ziekengasthuis te 's-Hertogenbosch
Periode1963-1987
Omvang en Medium2,3 meter
Openbaarheidopenbaar
ToegangIn-service opleiding voor verpleegkundige A van het Groot Ziekengasthuis te 's-Hertogenbosch, 1963-1987
InventarisDownload In-service opleiding voor verpleegkundige A van het Groot Ziekengasthuis te 's-Hertogenbosch, 1963-1987
 

  •  Citeerinstructie: NL-HtSA Archiefnummer 0396 In-service opleiding voor verpleegkundige A van het Groot Ziekengasthuis te 's-Hertogenbosch, 1963-1987, inv.nr. ...
  •  Inleiding
    • Vermoedelijk is men kort vóór 1925 in het Groot Ziekengasthuis begonnen met een eigen opleiding voor verpleegkundige-A. De leiding was in handen van de religieuzen.

      Tot 1963 was de religieuze zr. Felice directrice verpleging en tevens hoofd van de opleiding. In januari 1963 werd mevr. M. Broeders benoemd tot "adjunct-directrice" en uit dien hoofde belast met de leiding van de opleiding. Later werd haar functie gewoon aangeduid als "hoofd opleiding". In 1980 kreeg zij de functie van "social hostess", later omgedoopt tot patiëntengastvrouw, terwijl mevr. G. Janssen hoofd opleiding werd. In deze tijd was mevr. A. Volf waarnemend-hoofd opleiding. De opleiding werd in verband met de oprichting van de Centrale A-School in Vught, in het voormalige Mariaoord, op 1 september 1987 opgeheven.

      Het archief is na de opheffing door mevr. G. Janssen in 1987-1989 gedeeltelijk overgebracht naar het historisch archief van de Godshuizen en vervolgens geschoond en geordend. Onder haar bevinden zich nog stukken die te zijner tijd na te zijn geschoond moeten worden overgebracht naar het historisch archief.

      Deze magazijnlijst heeft alleen betrekking op de thans overgebrachte stukken. Deze geven een redelijk betrouwbaar beeld van de opleiding in de periode vanaf 1963. Het archief bevat ook stukken over enkele commissies zoals de Infectiebestrijdings-commissie, Medezeggenschapscommissie en de notulen van de vergaderingen van (sub-)hoofden van de verplegingsdienst. Van belang zijn ook de notulen van de z.g. grote staf uit de periode 1963-1966, omdat over deze periode weinig stukken bewaard zijn die licht werpen op de gang van zaken binnen de muren van het ziekenhuis.

      Stukken over de opleiding van vóór 1963 moeten zich nog bevinden in het archief van het klooster van de zusters van de H. Carolus Borromeus aan het Loeffplein.

      Vernietigd in juni 1991
      Alle z.g. mutatielijsten, periode ca. 1975-ca. 1980.

  •  Openbaarheid
    • Alleen de leerlingenkaarten (inv. nr. 19) vallen onder de regeling voor de personeelsdossiers en zijn derhalve niet openbaar.

  • Hele toegang